
TerraCycle bruger låget – i mere end én forstand
I dag kan dine plastiklåg fra mælkekartonerne blive til en parkbænk. Virksomheden TerraCycle har gjort det til en forretning, at omdanne skrald til nye produkter. På den måde sikrer virksomheden, at milliarder af stykker affald ikke ender på forbrændingen.
“Skrot ideen om skrald” – så enkelt kan det siges. Og Terra Cycle har fundet en måde at leve op til dette motto. Virksomheden laver for eksempel cigaretskodder om til plastikgranulat, der bruges til fragtpaller. De indsamler kuglepenne og andre skriveredskaber, og omdanner dem til vandkander eller skraldespande. Og et af de nyeste tiltag er, at indsamle plastiklågene fra yoghurt- og mælkekartonerne, for at omdanne dem til nye produkter.
Kort sagt har TerraCycle specialiseret sig i, at genanvende affaldstyper, der normalt ikke genanvendes, men i stedet ender på forbrændingen. Og hvorfor brænde noget, der i stedet kan blive til nye produkter? Ved at stille sig selv dette enkle spørgsmål, har TerraCycle fundet en forretningsmodel, der ikke bare gavner miljøet, men også giver overskud på bundlinjen.
Det er jo bare at bruge låget, kunne man fristes til at sige. Og det er også, hvad de kalder deres nye kampagne i Danmark. “Brug Låget” er en kampagne i samarbejde med Arla, hvor danskerne opfordres til at indsamle og indsende låg fra yoghurt- og mælkekartoner. For hvert indsendt låg, giver virksomheden 5 øre til velgørenhed.
Millioner af mælke- og yoghurtlåg havner årligt på de danske forbrændingsanlæg. Låg, som i stedet kan blive brugt til ny produktion, og dermed reducere behovet for at udvinde nye råmaterialer.
CEO i TerraCycle, Tom Szaky, har erklæret overfor CradlePeople, at deres helt store vision og målsætning er at skabe Cradle to Cradle produkter ud af affald.
Du kan læse mere om TerraCycle på Terracycle.dk
Et par facts om TerraCycle
▪ Virksomheden blev startet i 2001 af Tom Szaky, en universitetsstuderende på Princeton i USA. Han deltog i en konkurrence om forretingsideer, og begyndte at lave gødning og kompost af organisk affald. Efter en hård økonomisk start, blev virksomheden i stand til at genbruge mange flere typer af affald, og i 2007 havde virksomheden 7 forskellige produkttilbud i store supermarkeder i USA.
▪ I 2011 udvidede virksomheden sin portefølje til Europa. I dag kan man i Danmark f.eks. samle plastiklåg ind.
▪ TerraCycles hovedkontor i USA er lavet af genbrugsmaterialer.
Small Business Success Story: TerraCycle Recycling & Upcycling