24 January, 2014 by Nina Maria Klok, Cases

Case: Miljøvenlige bleer

Et barn bruger i deres første leveår omkring 60 bleer om ugen. Derfor er engangsbleer noget af det, der fylder allermest i vores forbrændingsovne og på verdens lossepladser. Det har et firma gjort noget ved og skabt flotte genbrugelige stofbleer med biologisk nedbrydelige indlæg.

En miljøvenlig ble behøver ikke være lilla og sidde på hovedet af en hippie. Det viser virksomheden, der laver gNappies – bleer som er Cradle to Cradle certificerede, hvor indlæggene er biologisk nedbrydelige og stoffet udenom genbruges. Bleerne kan i dag købes i store dele af verden og hyldes sågar af nogle af Hollywoods mest kendte skuespillere, så som Julia Roberts og Gwyneth Paltrow.

Det hele startede, da den amerikanske familie Graham-Nyes selv skulle have et barn. De fandt ud af, at almindelige engangsbleer var den tredje største bidragsyder til verdens lossepladser. Desuden blev de opmærksomme på, at det tager 500 år, før naturen har nedbrudt en almindelig ble. Når et barn i deres ble-tid i bruger omkring 60 bleer om ugen, så bliver det rigtigt mange bleer, som naturen skal bruge mange år på at nedbryde eller meget materiale vi sender op i røg i vores forbrændingsanlæg. Det er ikke godt for miljøet.

Noget måtte gøres anderledes. Det blev starten til deres firma, der nu laver de Cradle to Cradle certificerede bleer gNappies. Bleerne består af genbrugelige blebukser i stof, der kan vaskes. Blebukserne fås i mange farver og mønstre og til dem hører indlæg, der er biologisk nedbrydelige. De nedbrydes på mellem 50-150 DAGE i stedet for 500 ÅR som de almindelige engangsbleer!

bleer

At indlæggene er 100 % nedbrydelige betyder, at i lande, som Danmark, med velfungerende afløb og kloakker, kan indlæggene smides direkte i toilettet, som vi smider toiletpapir i.

Læs mere på www.gnappies.com

Bleerne kan bestilles i Danmark og sendes hertil fra England. Du kan købe dem på dette link: www.gnappies.com/shop/

I denne video kan du se, hvordan bleerne nedbrydes langt hurtigere end engangsbleer: